MONTGAT: COL·LECCIÓ LOCAL - Biblioteca Tirant lo Blanc -

dimecres, 18 de juny del 2014

Notícies

Notícies de Montgat més a més
Maig 2014
01/05/2014 (www.eltotdigital.com)

Amb la panxa plena i un somriure d’orella a orella. Així es com es queda un, un cop ha finalitzat la Festa Major de Sant Jordi a Montgat.

El dimecres 23 d’abril a la Plaça de la Vila es va donar  el tret de sortida a les festes amb el pregó a dues veus a càrrec dels escriptors montgatins Laura Fernández i Matías Néspolo. Aquest any, per primera vegada, s’ha escollit aquest emplaçament i per facilitar l’accés a tothom desde la plaça Mallorquines, on els més menuts s’ho passaven d’allò més bé amb els jocs infantils, i la xocoltada , es va habilitar un trenet .

El divendres arrenca  el cap de setmana i arriba el tant esperat tastet de faves, gairebé cent quilos se’n van gastar. Començava el que seria el primer dels molts àpats dels que gaudiriem al llarg de les festes; dissabte, esperant el correfoc, botifarrada, diumenge per esmorzar ous ferrats i per dinar arròs. Tot cuinat amb gran esforç i il·lusió per l’Associació de Veïns de les Mallorquines.
I no hi pot haver Festa Major sense un element bàsic: el foc. Bèsties de foc i Diables van fer de les seves hi van aconseguir que el barri de les Mallorquines tornés a ser com era conegut ja fa uns anys el Montgat del Fum.

Dissabte, després del correfoc, pels que encara no n’havien tingut prou al Poliestoritu s’hi celebrava el concert amb els “De Mortimers” amb el  seu divertidíssim Live Karaoke i els “80 principales” que van fer un repàs de les millors cançons dels anys 80.

Diumenge, jornada castellera amb  els nostres veïns de Badalona i Castellers de Begues, puntaires,  esdeveniments esporitus, xerrades…han completat la Festa Major de Sant Jordi que  malauradament s’ha acabat, però, per sort, a Montgat no és la única. Ara ens queda esperar amb la mateixa il-lusió Sant Joan la nostra segona festa Major.


03/05/2014 (www.elpuntavui.cat)
Prezzis no es talla i entra en aeronàutica
El productor d'eines de tall de diamant policristal·lí de Montgat ha aconseguit penetrar en el sector del metall, especialment en indústries punteres que fabriquen avions i automòbils
Marta Membrives

Productes amb valor afegit i una resposta ràpida per ajustar-se a les necessitats específiques de cada client. Així és com Preziss Diamant s'ha obert camí al món i pot presumir de ser present en mercats tan competitius com l'alemany, per on van encetar el seu procés d'internacionalització a principi dels anys vuitanta. Preziss és una empresa familiar amb seu a Montgat dedicada a la fabricació d'eines de tall de diamant policristal·lí. Fundada l'any 1971, des del principi s'ha dedicat a donar solucions de mecanització a empreses de manufactura de la fusta i els seus derivats.

En els darrers deu anys, Preziss ha fet un canvi estratègic molt important i ha començat a oferir solucions de mecanització per al sector del metall, sobretot empreses d'automoció i aeronàutica. Aquesta ha estat la seva aposta per continuar creixent. L'han afrontat amb recursos propis i en els darrers tres anys, en plena crisi, han fet una inversió de més de dos milions d'euros en recursos tecnològics per oferir productes i serveis al sector del metall. Aquestes inversions continuaran en els propers anys per no quedar-se enrere en la tecnologia. La diversificació de mercats els ha permès incrementar les exportacions ja que, en els àmbits de l'automoció i l'aeronàutica, les grans empreses són fora de l'Estat.

Les vendes en el sector de la fusta representen encara un 75% del total de la facturació. Són bàsicament petites i mitjanes empreses dedicades a la fabricació de mobles i derivats, mentre que els clients del sector del metall són companyies més grans. L'empresa exporta el 50% de la seva facturació, però aquest percentatge continua creixent gràcies a l'aportació del sector del metall, on l'exportació ja representa el 70% de les vendes. Marc Farrarons, director comercial de Preziss i fill dels fundadors de l'empresa, explica que l'objectiu “no és substituir un sector per l'altre sinó compaginar-los tots dos”.

A l'hora d'emprendre el projecte del metall han aprofitat tot el bagatge d'anys d'experiència tant en l'apartat tècnic com en l'hàbit d'exportar en el sector de la fusta. “Quan fa gairebé trenta anys vam començar a exportar, ens vam posar com a repte començar per Alemanya, que era el referent mundial. Si érem capaços de vendre allà, podríem vendre a tot el món”, assegura Farrarons. I així va ser. D'Europa van fer el salt a la resta de continents i a hores d'ara tenen clients en una cinquantena de països. Destaquen els Estats Units, els països de l'Amèrica Central, l'Europa del Nord i central i el mercat asiàtic, on es concentren les empreses consumidores de les solucions tècniques que Preziss ofereix. A poc a poc han anat guanyant quota de mercat en les zones estratègiques que concentren el major potencial ja que, segons Farrarons, “els creixements més importants no es fan només a Europa i als EUA, se situen en països emergents”. Tot i això, considera que és un error creure que els únics que poden créixer són països com Brasil, Rússia, Índia o Xina. “Hi ha molt més que això perquè aquests són països complexos i n'hi ha d'altres, com Mèxic, Colòmbia o Turquia, on hi pot haver grans oportunitats.” L'objectiu és créixer en la divisió de metall en entorns on hi ha un creixement industrial important i diversificar tant en mercats com en productes. “La dependència d'un sol mercat és perillosa a la llarga”, manté el director comercial de Preziss. Afirmen satisfets que han pogut entrar indirectament en projectes d'empreses com Airbus i Boeing. “És un orgull, però per fer-ho necessitespartners tecnològics que et tinguin en consideració i això no es fa en dos dies. Ells són els que venen o recomanen les nostres solucions en mecanització a les grans empreses.”

El mercat interior ha notat força la crisi dels darrers anys tot i que, a Preziss, detecten una remuntada que van començar a registrar el juliol de l'any passat i entre setembre i desembre s'ha anat consolidant. “Cal entendre més i millor les necessitats del mercat i veure que continua havent-hi grans oportunitats de negoci”, diu Marc Farrarons.

En aquest sentit, Preziss té clar que no pot competir amb solucions estandarditzades perquè els costos laborals fan difícil ser competitius a Europa. Es tracta d'oferir solucions i serveis de forma flexible i àgil, desenvolupar projectes a mida del client. A partir de les indicacions i necessitats del client, poden fer tot el procés de disseny i fabricació de les eines. Tant poden oferir solucions tècniques per a projectes inicials fent l'estudi d'enginyeria previ, com d'altres destinats a una solució tècnica que ja existeix on es poden implementar millores per incrementar la productivitat i optimitzar-ne els processos. “Són els projectes a mida els que ens ajuden a generar valor afegit”, explica el director comercial. Reconeix que, tot i que no és el més important, el fet d'oferir preus competitius també ajuda: “El que busquem és aportar valor i fer-ho de forma més ràpida i flexible que els nostres competidors globals. Aquest és el nostre valor i això implica ser molt autoexigents per mantenir-se.”

Tota la producció es fa a la fàbrica de Montgat. Es tracta de productes 100% catalans que es comercialitzen al món. Per fer-ho possible disposen d'una plantilla de 63 treballadors. Des que es va iniciar la crisi han aconseguit no haver de fer cap retallada de plantilla, la qual fins i tot s'ha incrementat lleugerament des del 2006. Reconeixen la dificultat de trobar personal qualificat i ho atribueixen al fet que el sistema educatiu no ha estat prou enfocat a formar persones en sectors com el seu. “Perquè les indústries puguin seguir creixent cal potenciar la formació professional especialitzada”, reclamen.

La voluntat de l'empresa és seguir sent un negoci familiar i créixer amb la mateixa estructura, si és possible. En total facturen set milions d'euros i l'objectiu és arribar als 10 milions en tres anys. “Sabem que és un objectiu molt ambiciós però ens agraden els reptes”, conclou Farrarons.

La previsió dels responsables de Preziss és incrementar la facturació fins als 10 milions d'euros en els propers tres anys. Asseguren que, tot i que es tracta d'un objectiu ambiciós, és assumible. Pel que fa a la inversió en tecnologia, Preziss ha finançat amb recursos propis l'ampliació de la base del negoci cap al sector del metall. Hi ha abocat més de dos milions d'euros en els darrers tres anys, que han servit per dotar-se de la tecnologia necessària.

09/05/2014 (www.montgat.cat)

Reforma i ampliació de l’Escola Sant Joan de Montgat

Entre les diverses actuacions s'eliminaran els pavellons prefabricats i s'adequarà la zona infantil

Durant aquest any s'iniciarà la reforma de l'Escola Sant Joan de Montgat, que conté el programa d'educació infantil de l'Escola Salvador Espriu, respon a una necessitat expressada per l'Ajuntament de Montgat i per la direcció de l'escola:
Actualitzar els equipaments i prestacions del centre tot equiparant-lo als centres educatius de construcció recent, alhora que cal procurar preservar el caràcter històric de l'escola inicial per tot allò que ha significat per a la història més recent de Montgat.

Així doncs, se substituiran els mòduls provisionals per elements definitius tot integrant-los amb els edificis originals i conservant el caire noucentista, i conservant-ne de nou l'organitza l'organització de les circulacions i dels espais perquè puguin tenir diferents usos i compleixi les normes d'accessibilitat adequades a l'edat dels alumnes. També s'habilitarà un nou vestíbul principal, es reformarà l'accés al càtering i s'intentaran disminuir els murs de contenció vistos i substituir-los per talussos enjardinats per tal de fer més amable la integració dels diferents nivells dels patis. El pressupost total de l'actuació és de 693.249,71€

10/05/2014 (www.eltotdigital.com)
Crònica de Montgat: “Montgat en acció! Tots contra el càncer”
Maria Moreno

Montgat, s’activa. Arriba el maig, temps de sortir al carrer i el poble s’omple de vida. La platja comença a bullir i després del preludi de la Festa Major de Sant Jordi, Montgat desperta de l’hivern. Una proposta molt recomanable arribarà el proper dissabte 17 de maig i diumenge 18. Diversos espais del poble, com el poliesportiu, la plaça Alcanar o la Sala Pau Casals s’ompliran de cultura, però també de solidaritat. Dic solidaritat, perquè tota la recaptació dels actes del proper cap de setmana aniran destinats a la Fundació Badalona Contra el Càncer i a la seva marató d’actes que ja fa 14 anys que estan treballant per millorar la vida, i també els recursos, de les persones que malauradament pateixen càncer. En Miquel Carreras, Badaloní de l’Any passat i la seva dona, la Marisa Serra són uns lluitadors nats i cada any animem, i molt, als badalonins a participar dels actes de la Marató Contra el Càncer. La experiència que es viu a Badalona, ajudant a la Marató, ara la podem realitzar a Montgat i amb un cartell de luxe i per a tots els públics. El dissabte serà el torn de la música amb un concert de luxe, “Els Geiser”, “Miquel del Roig” i “Autoreverse” pujaran a l’escenari del poliesportiu de Montgat, tots junts, per una bona causa. El donatiu per assistir-hi serà només de 3 euros!. El concert començarà a les 22:30h.Diumenge, segon dia de la proposta, serà el torn de la màgia i d’un aplec d’artistes montgatins. Al matí, a la plaça Alcanar i a la tarda a la Sala Pau Casals amb el mateix donatiu; 3 euros. Val la pena venir a Montgat i deixar-se emportar per aquesta bona proposta, perquè Montgat està activa! Montgat està en acció. 

16/05/2014 (www.eltotdigital.com)

Parlem amb Jaume Galvany, un dels creadors de “Montgat en Acció”

C. Carvajal

 “Totes les famílies tenim algú proper que pateix aquesta malaltia i és un tema que malauradament amb les retallades es veu afectat”
Jaume Galvanyés un dels creadors de “Montgat en Acció”, una iniciativa que ha sorgit a Montgat amb l’objectiu d’emprendre accions de caire social solidàries. El projecte és un conjunt d’esdeveniments que s’han organitzat enguany a Montgat amb la finalitat d’aconseguir una recaptació que es destinarà íntegrament a la Fundació “Badalona Contra el Càncer”.
Jaume, com neix “Montgat en Acció”?
“Montgat en Acció” neix d’una idea del Centre Recreatiu i Cultural de Montgat, una entitat del Casc Antic. Determinats socis veuen la necessitat de projectar-nos a través d’una via social i a partir d’aquí ens plantejem el tema de poder ajudar en un sector afectat pel que podríem dir que és una “lacra” dins la nostra societat com és el càncer. Totes les famílies tenim algú proper que pateix aquesta malaltia i és un tema que malauradament amb les retallades es veu afectat.
Perquè no us heu establert per vosaltres mateixos com a Associació o Entitat d’algun tipus, i heu volgut fer l’aportació ja a una entitat creada com és la Fundació “Badalona Contra el Càncer”?
Tenim un hospital de referència aquí a prop com és Can Ruti amb unes grans mancances perquè podrien treballar molt més. I això ens porta a investigar una mica el terreny i ens n’adonem que existeix una fundació a Badalona, “Badalona contra el Càncer” que porta 14 anys fent una molt bona labor amb una transparència absoluta des del punt de vista econòmic. Això ens porta lluny de crear una associació des de Montgat pròpia en la qual tinguem una estructura de president, vice-president, tresorer… en la que moltes vegades podria portar-nos a baralles els uns contra els altres. Doncs, el que pensem és que el que hem de fer és organitzar esdeveniments per recollir diners i canalitzar-los a través de “Badalona Contra el Càncer” perquè aquesta fundació té molt clar que aporta els seus recursos a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) amb seu a Can Ruti. Bé sigui amb investigacions o la majoria de les vegades és en maquinària la qual amb un protocol i uns documents signats garantitzen que aquestes màquines no poden ser traslladades d’hospital i el seu funcionament, és a dir, que mai poden quedar arraconades en un magatzem, per exemple. Ara més que mai s’ha d’invertir el màxim de recursos en investigació ja que els tractaments és necessari que siguin personalitzats, aquest tipus de malaltia és diferent segons la persona, no hi ha un cas igual.
I a partir d’aquí comenceu a treballar en la idea l’aneu pulint fins que arribeu a organitzar 7 activitats per un cap de setmana a Montgat…
Si, aconseguim un mecenatge que fa que poguem cobrir les despeses que ens suposa del seguit d’activitats que es volen fer en les que la llavor inicial és un concert de Miquel del Roig. Tot això va cristallitzant i s’extén com una taca d’oli i el concert del Miquel del Roig acaba essent acompanyat de dues bandes.
Quin tipus de música sentiran les persones que assisteixin al Pavelló d’Esports de Montgat aquest dissabte?
Una banda dels anys 60, Els Geiser, el Autoreverse una mica més joves i el propi Miquel del Roig. Tot això va evolucionant i avança acompanyant-se de més activitats com la botifarrada del mateix dissabte i les activitats destinades a tot tipus de públic durant tot el diumenge.
 Diumenge els protagonistes seran artistes montgatins…         
Volíem que tota actuació hi tingués cabuda i vam voler fer participar el màxim de gent possible i de Montgat, és una manera d’implicar a la gent del poble.
S’havia participat alguna vegada des del Centre Recreatiu i Culural fent alguna activitat d’aquest tipus amb finalitats solidàries?
No, mai. Donat els temps actuals hi havia un grup de socis que volien anar més enllà dels temes culturals, fer alguna cosa. “Montgat en Acció” té un carácter transversal.
Com afronteu aquests darrers dies abans del Concert i tota aquesta sèrie d’actes que l’acompanyaran?
Sigui el resultat que sigui sempre serà en positiu. Molta generositat de gent i l’equip s’ha anat fent més gran perquè s’ha anat enganxant al projecte més gent. Això fa que entris en un camí sense retorn que fa que per ells ja no puguis llençar la tovallola. La valoració abans del cap de setmana decisiu ja és positiva. Recordo que les entrades encara les podeu adquirir a la següent adreça entrades@montgataccio.cat. I si la gent vol fer aportacions sense assistir als actes també tenim entrades de Fila 0 i un número de compte que és el següent IBAN: ES71 0081 1808 2900 0103 3405.

21/05/2014 (www.montgat.cat)
Crònica de Montgat: “Montgat, poble de circ”
Maria Moreno

Montgat tornarà a celebrar, a partir de la propera setmana, una nova edició del Festival Curtcirckit, el festival de circ de la vila. El Curtcirckit és un petit festival ple de color, risc, màgia, equilibri i humor.
Tallers a les escoles, perquè els més petits mostrin les seves habilitats, superin les pors i es converteixin en autèntics artistes de circ. Espectacles a les places, perquè grans i petits gaudeixin de la màgia, la virtuositat i l’encant d’artistes nacionals i internacionals.
I la nit de dissabte tothom cap al poliesportiu, per riure, emocionar-se i quedar-se amb la boca oberta a la ReGala del festival, un espectacle únic amb música en directe i fantàstics números de circ. En definitiva, durant uns dies, Montgat deixarà de ser poble per ser un petit circ. S’ha de felicitar els organitzadors, perquè a partir de dimecres vinent, 28 de maig, el festival tindrà un primer tastet a les escoles de Montgat, perquè els més joves s’endinsin al fantàstic món del circ. A més, dissabte 31, a les escoles Marina, Salvador Espriu i a l’escola bressol “Els Montgatets” tindrà lloc un taller de circ per acostar encara més aquest art als escolars de la vila. El plat fort tindrà lloc durant el proper cap de setmana, del 31 de maig al 1 de juny, amb un conjunt de gales a la plaça dels Segadors, a la tarda, i la nit al poliesportiu, amb un cartell de luxe. Diumenge, a les 17:30h, tindrà lloc l’espectacle de l’escola de circ Rogelio Rivel i el Cabaret Pistolet al poliesportiu i a la plaça d’Alcanar. Agafeu el nas de pallasso i gaudiu del món del circ sense sortir de Montgat. La vila, com diu l’eslògan, té rotllo i durant els propers dies també espectacle assegurat.

23/05/2014 (www.eltotdigital.com)
Els “Xiringuitos” es fan esperar a Montgat

Dimarts 13 de maig s’han obert els sobres de qui volia optar a alguna de les quatre guinguetes de les platges de Montgat. Les persones que han presentat el projecte tenen de plaç aquesta setmana per fer les al.legacions pertinents. Ha estat un procés esquitxat per la polèmica. Enguany les bases s’han renovat i això ha provocat la disconformitat d’alguns dels antics explotadors de les guinguetes. Feia més de vint anys que famílies montgatines donaven servei a les 4 guinguetes del municipi. El passat 13 de maig es van saber els resultats per a la licitació dels “xiringuitos” amb sorpresa; un dels licitants PANTEA PISHKOOHANI ha aconseguit la millor puntuació per tres llocs a la platja i el quart Xènia Padrós. Finalment, PANTEA PISHKOOHANI ha renunciat a les llicències per a l’explotació de les guinguetes 1,2 i 3. Per aquesta raó, esdevenen adjudicataris provisionals: Francisca Sierra, Frank Berrio i Israel Flores. Francesc Xavier Garcia, Alcalde de Montgat, ha explicat que “aquesta setmana s’ha obert el procés d’al.legacions i per a la presentació de la documentació pertinent dels adjudicataris provisionals a Platges de Montgat S.L. ( empresa que gestiona les platges) i, seguidament, es procedirà a a convocar un ple extraordinari per formalitzar l’adjudicació de les guinguetes”.

23/05/2014 (www.diarimaresme.com)
Accident de trànsit mortal a Montgat

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que aquest divendres a la tarda s’ha registrat un accident mortal de trànsit al punt quilomètric 25 de la Pota nord o B-20 a l’altura de Montgat, en sentit Mataró. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís del sinistre a les 19.53 h.

Per causes que encara s’estan investigant, el conductor d’una motocicleta ha mort en sortir el seu vehicle de via, que s’ha incendiat. En les tasques d’auxili hi han treballat una dotació de Bombers de la Generalitat, una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra. Al lloc també han actuat agents de la Policia Local i el Servei de Manteniment de Carreteres.

Aquest divendres ha estat especialment tràgic a les carreteres catalanes perquè aquesta mateixa tarda també han mort en accident la conductora d’un turisme a Sallent (Bages) i un ciclista a les Franqueses del Vallès.

27/05/2014 (www.eltotdigital.com)
Redueixen una pena de presó per un violador d’una nena de Montgat
C. Carvajal

El Tribunal Suprem ha deixat en 6 anys la pena de 8 anys i 6 mesos de presó que l’Audiència de Barcelona havia imposat al violador de la seva pròpia neboda a la seva casa de Montgat. La disminució de la condemna es deu, segons el Tribunal Suprem, al fet que el jutjat número 4 de Badalona va trigar massa en decidir la condemna. Segons la sentència, els abusos van començar quan la nena tenia 10 anys.

28/05/2014 (www.eltotdigital.com)
ERC lidera les eleccions a Montgat i Tiana
C.Carvajal

Pel que fa a Montgat i Tiana, Esquerra Republicana es va emportar la victòria, seguida de Convergència i Unió. A Montgat s’ha de destacar la caiguda lliure del PSC que va obtenir el 11,81% dels vots, i passa a ser la quarta força, quan l’any 2009 va ser primera amb el 36,02% dels vots. A Tiana, el PSC també recula hi passa a ser la cinquena formació, amb el 7.08%. Fa cinc anys, el PSC va ser segona amb més del 23% dels vots. CIU, per la seva part, manté els resultats als dos municipis maresmencs. Destaca la pujada d’ICV-EUiA a Montgat i Tiana i Ciutadans a Montgat. La participació a Montgat va superar el 46%i a Tiana va ser del 54,87%, 12 punts per sobre que fa 5 anys als dos municipis.

29/05/2014 (www.eltotdigital.com)
Recollida de signatures coincidint amb el Ple Municipal

Avui dijous es traslladarà a l’Ajuntament la disconformitat d’alguns amb la nova adjudicació de les guinguetes a la Platja de Montgat. Mitjançant les xarxes socials s’ha fet una convocatòria per avui a les 19.30h a la Plaça de la Vila per fer una recollida de signatures en senyal de protesta i recolzament als “xiringuitos” Mistic i Original Luna de Luxe que no han aconseguit guanyar el concurs per a l’adjudicació de guinguetes d’enguany. Aquesta crida coincideix amb la celebració del Ple Ordinari d’aquest mes de maig que serà avui a partir de les 20.00h.

29/05/2014 (www.eltotdigital.com)
Cap de setmana de circ a Montgat
C. Carvajal

Arriba la 14ena edició del Curtcirckit a Montgat. Des d’aquest dimarts i fins diumenge el municipi comptarà amb diferents actuacions per a tot tipus de públics.

Dissabte des de les onze del matí Montgat serà escenari de circ. La primera cita la tindrem al parc de la Riera d’en Font on tindran lloc els tallers de circ integrat per a nens i nenes. Els més menuts podran provar el trapezi, fer malabars, números de funambulisme, equilibri… De fet, la idea és acostar el circ als nens i nenes de Montgat, per aquesta raó, des de dimarts i durant tota la setmana els circ ha visitat les escoles del municipi.

A la tarda de dissabte a les 18.30h a la Plaça dels Segadors acrobàcies, equilibris, manipulacions d’objectes… de la mà de Gemma Palomar, Circo Afiliado, BotProject. Tot això per anar fent boca durant el dia abans de la Gala del Curtcirckit a les 22.00h al Pavelló Municipal on també es reunirán experts en la materia per mostrar els seus espectacles al públic montgatí. El Gran Dimitri presentarà la gala acompanyat de la música de La banda del festival. El tancament del Festival de circ serà diumenge a les 17.30h també al Pavelló Municipal amb l’espectacle de l’Escola de Circ Rogelio Rivel i a les 19.00h a la Plaça d’Alcanar es podrà gaudir de la darrera actuació d’aquesta 14ena edició del curtcirckit, el Circ Pistolet presentarà el “Cabaret Pistolet”, serà l’aparador de com s’ha viscut el circ a casa nostra des dels seus inicis al segle XIX fins als nostres dies. Trobareu tota la informació del Curtcirckit 2014 a la página web: www.curtcirckit.cat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada